Acupunctuur

Bij acupunctuur worden hele dunne naaldjes geprikt in de gekozen acupunctuurpunten om de energiebalans te herstellen. Deze punten liggen op de 12 energiebanen die net onder de huid stromen.
Elk van deze punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde lichaamsfunctie. De naalden blijven ongeveer 25 min. zitten.

Dry Needling

Steeds meer patiënten hebben hun eerste kennismaking met acupunctuurnaalden bij een (fysio-)therapeut die pijnlijke punten in spieren wel even meeneemt in de behandeling. Wellicht zelfs zonder dat men er als patiënt om gevraagd heeft of er op voorbereid was.

Men noemt de behandeling van pijnpunten ook wel triggerpuntacupunctuur, myofasciale behandeling of intramusculaire stimulatie (IMS).

Bij Dry Needling kan het gevoel erg intens zijn, vaak heftiger dan het naaldgevoel van ‘gewone’ acupunctuur. Men kan ook zweterig worden of licht onwel, als de behandeling erg heftig is. Een pijnlijk en strak gevoel in de spier kan 1-2 dagen aanhouden.

Ah-Shi punten
Pijnlijke punten in de spieren noemt men in de Chinese geneeskunde Ah-shi punten. Ah-shi betekent, vrij vertaald: ‘daar is het, daar doet het pijn!’ Het behandelen van Ah-shi punten is een techniek die van oudsher tot het domein van de acupunctuur behoort en door acupuncturisten wordt toegepast.

Een klassiek opgeleide acupuncturist kijkt niet alleen naar de pijnpunten, maar beoordeelt tevens uw algemene energie. Daardoor kan hij inschatten of een triggerpuntbehandeling of Dry Needling verantwoord is. Zeker als uw energie niet optimaal is, kiest hij voor een zachtere techniek en ondersteuning van uw energie. Want het is niet de bedoeling dat u (tijdelijk) een pijnpunt kwijt bent, maar dat uw energie in het putje is verdwenen.

Aan de erkende / geregistreerde acupuncturist worden hoge opleidingseisen gesteld, terwijl er geen opleidingsnormen zijn vastgesteld voor de andere groep Dry Needling-beoefenaars. De kwaliteit van deze behandelaars is voor wat betreft Dry Needling onduidelijk.

Voor de behandeling van pijnpunten met acupunctuurnaalden bent u alléén bij een goed opgeleide acupuncturist aan het juiste adres. Hij doet dit op verantwoorde en veilige wijze en met oog voor meer dan die punten alleen. Een goede behandeling van pijnklachten omvat veel meer dan het simpelweg aanprikken van triggerpoints, oftewel Ah-shi points.

Moxa

Moxa ofwel bijvoetkruid gebruik ik om acupunctuurpunten te verwarmen, bedoeld voor plaatsen waar de energiestroom heel zwak is. Moxa kan op de naald geplaatst worden, met een stick boven een acupunctuurpunt of rechtstreeks op de huid.

Cupping

Bij cupping wordt een glazen kop op de huid geplaatst door de cup vacuüm te trekken. Hierdoor worden afvalstoffen vanuit de diepte naar boven getrokken.Het bevordert de doorbloeding van de huid. Het heeft een enorme dieptewerking.Vooral goed te gebruiken bij verkoudheid, nek/schouder- rugklachten.

Guasha

Guasha is een schraaptechniek over de huid om stagnaties/afvalstoffen te verwijderen. Door het schrapen wordt de huid rood (bloeduitstorting), variërend van lichtrood tot paars. Hoe donkerder de plek hoe chronischer de stagnatie. Bij een normale conditie verdwijnen de rode plekken binnen 3 tot 7 dagen volledig. Het schrapen in combinatie met de olie zorgt voor ontgifting van het lichaam. Extra water drinken na de behandeling is dan ook erg raadzaam.