Tai Chi Quan en Qi Gong

Qi is het Chinese woord voor "Levensenergie": de bezielende kracht die stroomt door al wat leeft. Qi is in ons en om ons heen. Gong betekent  "werk"  of  "profijt verkregen door volharding en oefening".

Qi Gong is dus het werken met de levensenergie om Qi bewuster te voelen en te beheersen, om de gezondheid en de harmonie van lichaam, geest en ziel te bevorderen.
Qi Gong bewegingen worden langzaam uitgevoerd, op het ritme van de ademhaling. Ze zijn eenvoudig en kunnen overal worden uitgevoerd. Aan elke beweging werkt het hele lichaam mee, waardoor de energie- en bloedcirculatie volop geactiveerd worden.
De bewegingen bestaan uit losse oefeningen.
Uit ervaring en uit onderzoek is gebleken dat Qi Gong uitermate geschikt is om lichamelijke- en/of geestelijke gezondheidsproblemen te genezen of te verminderen.
Voor o.a. rugklachten, astma of andere longproblemen, slaapstoornissen, hoge-/lage bloeddruk, hoofdpijn, rheuma, artrose en vele andere chronische gezondheidsproblemen  gebruikt men in Chinese ziekenhuizen Qi Gong als therapie.

Tai Chi betekent het hoogstbereikbare. Quan betekent vuist.
Tai Chi Quan betekent het hoogst bereikbare met je vuist.
Het is van oorsprong een gevechtskunst omdat de monniken hun tempels moeste beschermen zonder wapens.
De kennis wordt van meester naar leerling sinds eeuwen overgedragen.
Het is voor iedereen toegankelijk.
Het regelmatig beoefenen van Tai Chi Quan heeft een positieve invloed op uw gezondheid. Je lichaam wordt leniger en sterker, en zal je algemene conditie en vitaliteit verbeterd. Je krijgt een goede lichaamshouding en je bewegingen verfijnen.
Je weerstand tegen ziektes en infecties verbetert.
De oefeningen brengen balans in uw lichaam. Ze herstellen het evenwicht tussen lichaam en geest.
Bij Tai Chi Quan worden de oefeningen achter elkaar gezet zodat er een "vorm" ontstaat.

Ik heb mijn opleiding als Tai Chi trainer gedaan bij het CNGO in Tilburg.
In 2004 ben ik voor een studiereis naar China geweest en heb ik getraind op de campus van de universiteit in Guillin.
Jaarlijks volg ik trainingen bij Thierry Alibert en bijscholingen bij het CNGO.


Guo Lin Qi Gong

Guo Lin Qi Gong is een speciaal soort Qi Gong, in China ontwikkeld als herstelprogramma voor kankerpatienten die hun reguliere behandeling hebben afgesloten en voor patienten met andere chronische ziektes. Het kan en zal nooit de reguliere behandelingen vervangen. Het bestaat uit eenvoudige bewegingen die iedereen kan leren en bevordert dat de ziekte niet terugkomt. Deze wandel-Qi Gong is ook geschikt voor gezonde mensen.
Onder de chronische ziekten versta ik o.a: longziekten, rheuma, hoge-/lage bloeddruk, chronische vermoeidheid, stress.

De oefeningen 

De oefeningen bestaan uit een aantal loopjes gecombineerd met een speciale ademhalings techniek de zgn. "windademhaling".
Er wordt twee keer kort ingeademd en een keer lang uitgeademd: "Xi Xi Hu"
Hierdoor wordt de bloedcirculatie en energiedoorstroming verbeterd. Het zuurstofgehalte in het bloed wordt verhoogd wat de ontwikkeling van kankercellen remt en het immuunsysteem versterkt.

De beweging stimuleert de acupunten en de meridianen waardoor de energiedoorstroming optimaal wordt. De ademhaling is de brug tussen lichaam en geest. Door de bijzondere ademhaling worden lichaam en geest in harmonie met elkaar gebracht, hetgeen essentieel is om te herstellen. Door op een positieve manier met je lichaam bezig te zijn, niet ontkennen maar ook niet erin opgaan, wordt het proces van genezing bevorderd.

Guo Lin Qi Gong, wordt na zorgvuldig aanleren, elke dag beoefend in een zuurstofrijke omgeving (bv het bos) gedurende 1.5 tot 2 uur, het liefst met een groepje enthousiastelingen. Zelfdiscipline is dus een vereiste. Het is een actieve bijdrage aan de gezondheid, waardoor stress en angst verminderen en het werkt ook preventief.
Deze vorm van Qi Gong kan als aanvulling worden gebruikt naast elke kankerhersteltherapie. Het is geen alternatief voor de behandeling die artsen hun patiënten voorschrijven. Guo Lin Qi Gong is ook geen garantie op herstel van kanker of andere chronische ziekten. Het volgen van het programma vraagt discipline en doorzettingsvermogen.

Bij voldoende belangstelling wil ik starten met de begeleiding / training tot het beoefenen van Guo Lin Qi Gong.
Deze cursus bestaat uit 10 lessen.
Stapsgewijs leer je de “loopjes” en de ademhalingstechniek. Na deze 10 lessen wil ik 1x per maand samen wandelen zodat eventuele vragen beantwoord kunnen worden.
Hebt u interesse of wilt u meer weten, neem dan gerust contact met me op.
Wanneer u met een groepje belangstellenden bent wil ik graag aan de groep informatie / uitleg komen geven.

Bent u van mening dat uw conditie het niet toelaat om Guo Lin Qi Gong te beoefenen, maar bent u wel geinteresseerd, dan kan ik in een persoonlijk gesprek met u kijken naar de mogelijkheden.